Banner

Monday, October 29, 2012

Всико за годежния пръстен

Годежният пръстен е символ на любов, уважение, вечен съюз между мъжа и жената. Традицията повелява годежният пръстен да е от благороден метал и да има поне един диамант.

Произходът на тази традиция обаче е с неизяснено начало.Според някои историята на годежната традиция тръгва от Древен Египет, където брачният съюз не е бил само формалност.Кръглата форма на годежния пръстен, според египтяните, символизирала безкрайната любов и вечния съюз между мъжа и жената.В Египет вярвали, че пръстенът трябва да се носи на безименния пръст на лявата ръка, защото от там преминава „вената на любовта“. Християнската традиция да се носят годежни пръстени на този пръст датира едва от 16 век. Преди това те се носели на третия пръст на дясната ръка. В наше време класическият годежен пръстен се носи на безименния пръст. В някои страни обаче като САЩ и Великобритания пръстенът се носи на безименния пръст на лявата ръка, а в страни като Полша, Украйна и България се носи на безименния пръст на дясната ръка. Някои жени, при сключване на брачен съюз, предпочитат да носят и годежния и венчалния пръстен на един и същи пръст, а други предпочитат да ги носят на двата си безименни пръста.

Има теория обаче, според която годежният пръстен не е първият символ на любовта между двама души. Предполага се, че първият годежен символ е от времето на пещерните хора. Те използвали изтъкано от корени и треви въже или въже, направено от кожа. С него мъжете завързвали ръцете и краката на своята избраница, за да не може тя да избяга. Веднъж убеден, че избраницата му няма да го напусне, пещерният човек първо развързвал краката й, а след това и ръцете, като накрая връзвал въже само около единия й пръст.

В помощ на мъжете:

Дизайнът на пръстена, който избирате е изцяло по ваш личен вкус (този на вашата годеница). Добре е да прегледате внимателно бижутата й и да прецените – дали харесва повече белите или жълтите цветове, класическите или екстравагантните форми. Традиционен годежен пръстен е този с един диамант по средата. За класически може да се счете и варианта с по-малки камъни, които обграждат големия. Обмислете внимателно от какъв метал следва да е пръстена – жълто,бяло, розово злато, платина или комбинация.

Много е важно пръстена да се хареса на вашата избранница, защото има едно поверие, че ако не го одобри значи и вие не сте подходящия човек за нея.