Banner

Wednesday, November 7, 2012

Всичко за целулита

Портокаловата кожа, бичът на жените... Наричайте го както си искате, но едно е сигурно: ненавистта ни към целулита е тема, която обединява всички жени.

Защо имаме целулит?
Той е резултат от задържането на токсини и вода в тялото. Това причинява образуването на мастни депа на определени зони по него. Гените имат особена заслуга за образуването на целулит, така че не се чудете, че дори и по-слабите жени го имат. Но колкото повече мазнини има между тъканните фибри, толкова по-видим ще е целулитът. Той обикновено се натрупва около бедрата, ханша и дупето, а степента му на задълбочаване зависи от фактори като микроциркулация, хормонални промени, диети, тютюнопушене и движение.

Фази на целулита
Фаза 0: Кожата на бедрата и дупето е видимо гладка, когато си в изправено или легнало положение. Когато обаче прищипеш с пръсти, кожата се нагъва, но без да се образуват вдлъбнатини.
Фаза1: Повърхността на кожата е гладка, когато си изправена или легнала, но при теста с прищипването се виждат хлътвания, бучици и деформации на засегнатите части. Това е нормално за повечето жени.
Фаза 2: Повърхността на кожата е гладка, когато си легнала, но когато си изправена, се забелязват хлътвания, бучици и деформации по кожата в проблемните зони.
Фаза 3: Ясно се виждат хлътвания, бучици и деформации по повръхността на кожата и когато си легнала, и когато си изправена.

Как да го преодолеем?
Досега няма открит начин, който да се справи на 100% с проблема. Но комбинацията от подходящи храни, упражнения и козметични продукти може значително да го намали.

Хранене
Поддържането на добра хидратация в организма е важно за правилното функциониране на клетките. Затова е важно да пиете по 1,5- 2 литра вода на ден. Избягвайте високо калоричните и пържените храни и полуфабрикатите и заложете на повече пресни плодове и зеленчуци, богати на фибри и важни мастни киселини, витамини и антиоксиданти, които бързо се разграждат и подпомагат укрепването на клетките.

Гимнастика
Не е нужно да се потите всекидневно във фитнес залата, за да изгаряте натрупалите се мазнини. Вместо това заложете на движения с по-слабо натоварване, но за сметка на това – по-продължителни. Ходенето пеш, карането на колело, умереното бягане или плуването са много подходящи за изгаряне на калории и топенето на мазнини. Най-важното е редовното им практикуване – три до четири пъти седмично, което ще поддържа добра микроциркулацията в целия ви организъм, която е враг на целулита.