Banner

Sunday, January 13, 2013

Няколко от полезните свойства на зехтина

Зехтинът може да се използва не само в кулинарията, но и като чудесно козметично средство.

Днес ще ви покажем няколко полезни рецепти, в които главна роля играе именно той.

Зехтинът помага за запазване еластичността на кожата, повишава нейната гъвкавост, подхранва я и я овлажнява. В него се съдържа голямо количество витамини, като А, Е, B, D, K, а техният ефект върху кожата е просто безценен. Маслиновото масло не запушва порите, способства регенерацияа на клетките и възпрепятства появяването на бръчки.

За кожата
Отлично средство за почистване на лицето е краставичният лосион на основата на зехтин. Действа благотворно върху суха кожа. За да го приготвите ще са Ви нужни следните съставки:
- 3 с.л. зехтин
- 4 с.л. сок от краставици
- 1/2 ч.л. хлебна сода
- 1 ч.к. розова вода
Всички компоненти се смесват старателно. Получената смес се нанася на лицето с памучно тампонче, престоява 2 минути, след което се измива с хладка вода. Краставичният сок бързо се разваля, така че не съхранявайте лосиона за повече от 72 часа.

За мазна кожа е особено подходящ лимоновия лосион. За да го приготвите ще са Ви нужни почти същите съставки, както и за краставичния, само заменете сока от краставица с лайм, а содата с натрошена морска сол.

За всички типове кожа е предназначена маската на основа маслиново масло. С нейна помощ можете бързо да възвърнете еластичността на кожата. Смесете по една чаена лъжичка зехтин, течна натурална сметана, сок от моркови и лайм и добавете 1 с.л. мая. Сместа се нанася на лицето за 10-15 минути, покрива се с марля, след което се отмива с хладка минерална вода. 

С помощта на зехтина можете да се погрижите и за зоната около очите. Леко затоплете маслото и с потупващи, нежни движения нанесете продукта върху деликатната кожа. След това легнете за около 30 минути, можете да покриете очите си с мека кърпа. Премахнете излишното количество с хартиена салфетка, като го попиете. Процедурата е прекрасен начин да хидратите нежната кожа и да изгладите малките бръчици.

Против стрии
Зехтинът способства регенерацията на кожата, благодарение на високото съдържание на витамин Е. Това негово свойство е подарък за всички, които искат да се избавят от стриите по гърдите, корема и бедрата. Освен това, ако добавите в зехтина няколко капки ароматно лимоново или портокалово масло, процедурата става особено приятна. Втривайте сутрин и вечер в проблемните зони.

За коса
Още в Древна Гърция от преди 6000 години зехтинът е бил високо ценен от жените, заради благотворното му действие върху косата. Преди да измиете косите си втрийте в скалпа малко количество зехтин и разрешете, за да може продуктът да се разнесе и по дължината на косъма. Ако имате цъфтящи крайчета, затоплете малко масло и ги намажете. Покрийте главата с кърпа и постойте така за около 15 минути, след което измийте както обикновено.

Друг начин за грижа за косата е следната маска: смесете 2 с.л. зехтин, 1 яйце, 1 ч.л. ябълков оцет и 1 ч.л. мед. Нанесете върху косата, покрийте с кърпа, сложете шапка и оставете да престои за около 20 минути. След това измийте с топла вода.

Друг вариант е зехтинът леко да се загрее, добавяте ароматното масло и втривате в кожата на главата. После завивате главата с влажна, топла хавлиена кърпа. Косата става бляскава и силна, а пърхотът изчезва. След един час може да измиете косата. Процедурата се извършва веднъж в седмицата.