Banner

Saturday, May 25, 2013

Грижи за порестата кожа на лицето

Когато кожата на лицето ви е с по-големи пори се нуждае от по-специални грижи и третиране. В противен случай порите ще увеличат размерите си и ще се появят черни точки.

Вижте няколко безценни съвета от специалист-дерматолог:

1. Пяна за измиване с ексфолиант. Тя премахва наднорменото количество кожни мазнини, мъртвите клетки и другите частици, които запушват порите.

2. Микродермабразия. Процедурата стимулира производството на колаген и значително намалява порите. Кожата изглежда по-млада, гладка и здрава.

3. Алфа и бета-хидрокси киселини. Те почистват порите чрез отстраняване на "клетъчния боклук", т.е. старите мъртви клетки. Алфа-хидрокси киселината е водоразтворима, а бета-хидрокси – мастноразтворима, което и позволява да прониква по-дълбоко и да почиства по-добре. Ако имате пъпки или обриви по кожата, пяната за измиване или тоник-лосиона, които ползвате, трябва да съдържат салицилова киселина.

4. Третиноин. Неговото друго название е ретин-А. Това е медицински продукт, на основата на витамин А, който спомага за премахването на "черните точки", почиства силно запушените пори и ускорява образуването на нови клетки. За неговото прилагане трябва да се посъветвате с дерматолог. За бременните е противопоказно използването на препарати, съдържащи витамин А.

5. Тайните на правилния грим. Не нанасяйте тонален крем в областта на разширените пори, защото това само ще ги акцентира. Можете да използвате пудра, руж или други подобни средства за подобряване на цвета на кожата. Избирайте си кремове, които свиват порите, дори при липса на обриви, пъпки и други кожни проблеми. Най-често проблемът с порите е свързан с друг здравословен проблем. Затова: потърсете съдействие от козметик или най-добре дерматолог, защото за да се отстрани трайно проблемът е необходимо нормализиране на работата на мастните жлези.