Banner

Monday, September 30, 2013

7 правила за интимната хигиена

Грижите за интимните части на нашето тяло са деликатна, но особено важна тема, по която е добре да се говори. Половата система е много чувствителна и лесно податлива на инфекции от различен характер и с разнообразни причинители.

Днес ще ви запознаем, с няколко от най-важните правила 
за поддържане на отлична интимна хигиена:

1. Не употребявайте обикновен тоалетен сапун за поддържане на интимната си хигиена. Киселинността на кожата е 5,5, а на влагалището 3,3. Природата специално го е „окислила”, за да може да умират вредните микроби, а сперматозоидите да се чувстват “удобно” и лесно да намират пътя до яйцеклетката. Обикновеният тоалетен сапун прави „интимния” баланс по-атрактивен за вредните бактерии. Затова използвайте само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата.

2. Взимайте си интимен душ минимум два пъти дневно. Принципно той е необходим след всяко посещение в тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор. В кърпичките с надпис ”интимни” няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

3. Незабравяйте, че всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления. Това се отнася и за превръзките, които се използват по време на менструация.

4. Превръзките, предназначени за цикъла, са с отбелязан брой „капки” върху тях – 2, 3, 4, 5. Те показват количеството секрети, което могат да абсорбират. С 1 „капка” са маркирани тънките всекидневни превръзки, а с 6 „капки” – предназначените за нощна употреба. На пазара се появиха превръзки, напоени с екстракт от билки, които са особено полезни при възпаление на органите на малкия таз, нарушения в менструалния цикъл, ендометриоза и хемороиди.

5. Що се отнася до тампоните. Препоръчително е да се използват само през първите дни на менструалния цикъл и да се сменят на всеки 2 часа. Превишаването на този срок провокира сухота във влагалището и раздразнение на лигавицата, а също така бързото размножаване на опасни микроби. Тампоните са абсолютно противопоказни при заболявания на влагалището и шийката на матката.

6. Предпазването от бактерии и сухота във влагалището е подходящо да се извършва с кремове за интимна хигиена, обогатени с антисептични добавки. Тези кремове могат да се използват и в качеството на лубрикант при интимен акт. Те омекотяват, овлажняват и успокояват лигавицата, възстановяват нейния защитен филм. Препоръчително е тези кремове да се купуват от аптеката, а не от сексшопа.

7. Максимално удобното бельо е залог за интимно здраве. Прашките са предизвикателни, но тяхната тънка ивица работи като преносвач на бактериите от ануса към половите органи. Освен това ако бельото е плътно прилепнало, то прекратява достъпа на кислород до кожата и нарушава кръвообращението. Бельото трябва да бъде от естествени материи – памук, лен, коприна, вълна, които абсорбират влагата, облекчават дишането на кожата и унищожават питателната среда, необходима за развитието на бактериите. Синтетичното бельо може да предизвика обриви и кожни раздразнения. Бельото от микрофибър изглежда красиво и не вреди на интимното здраве. Но то пък не е евтино. А и купувайки си бельо, старайте се поне тази част, която покрива интимните части, да бъде от естествен памук.