Banner

Wednesday, October 2, 2013

10 неща, които ще удължат живота ни

На всеки човек му се иска да живее, колкото е възможно по-дълго.

Затова днес ще ви дадем няколко съвета как точно да го постигнем.

1. Пейте
Пеенето понижава стреса и повишава нивата на ендорфин. То се свързва с по-добра работа на сърцето, белите дробове и мускулите на гърба.

2. Давайте воля на гнева си
Това не означава да се ядосвате, а по-скоро, ако това се случи да не задържате гнева в себе си.

3. Вършете домакинска работа
Жените, които прекарват до 17 часа на седмица в домакински задължения, намалят риска от рак на гърдата с до 30%.

4. Средиземноморската диета
Много изследвания показват, че така наречената Средиземноморска диета е много здравословна. Тя включа много плодове, зеленчуци, ядки и зехтин.

5. Живейте в град
Над 85% от американците на възраст над 100 години са живели в големи градове, по данни от 2010 година. За възрастните хора е по-добре да живеят в градове, защото там имат улеснен достъп до лекари, повече социална подкрепа и възможност за социално общуване.

6. Пийте витамин Д
Този витамин е важен за усвояването на калции, който пък е важен за здравината на костите ви.

7. Тичайте
Тичането от около 2 часа на седмица, разделени в 2-3 дни увеличава продължителността на живота при мъжете с 6.2 години, а при жените с 5.6 години. Плюсовете на бягането – подобрява усвояването на кислород, увеличава нивата на добрия холестерол, намалява кръвното налягане, регулира теглото ви и повишава доброто настроение.

8. Оженете се
Това се потвърждава категорично от 90 изследвания, в които са участвали общо 500 милиона души. Женените мъже живеят средно с 10 годни повече от неженените. Омъжените жени пък живеят средно с 4 години повече от неомъжените. Според учените една от причините може да е това, че женените хора имат повече социална подкрепа от неженените.

9. Пийте червено вино
Много изследвания показват, че чаша червено вино на ден помага срещу диабет и сърдечни заболявания.

10. Поддържайте зъбите си чисти
Здравите зъби понижават риска от сърдечни заболявания. Причината е, че някои сърдечни заболявания се причиняват от възпаления, които са тръгнали от венците.