Banner

Friday, November 29, 2013

Няколко важни съвета от вашия мамолог

Прегледите при мамолог често са пренебрегвани, а редовното посещение може да ви спаси от една коварна болест, а именно рака на гърдата.

Посещавайте мамолог всяка година и си правете мамография на всеки две години. Първият профилактичен преглед при мамолог е добре да се направи след окончателния растеж и оформяне на гърдите и развиването на млечните жлези.

До 35-годишна възраст посещението при мамолог обикновено се изразява в клиничен преглед, включващ опипване и ехография (мамография и евентуално биопсия се прави при наличие на някакви съмнения и затрудняване с поставяне на диагноза). 

След навършването на 35-40 години прегледът при мамолог задължително включва и мамография, която трябва да се прави на всеки 2 години (по-честото подлагане на това изследване може да бъде вредно за организма).

Фиброаденомът е доброкачествено заболяване на гърдите, което е характерно за по-младите. Има вероятност от него да се развие раково заболяване. Ето защо фиброаденомите подлежат на постоянно наблюдение или се вземат превантивни мерки за премахването им.

Преглеждайте гърдите си у дома. Редовно обръщайте внимание дали има промяна във формата, размера, цвета, структурата на едната или и двете ви гърди, като застанете пред огледалото. С вдигнати или ръце на кръста опипайте гърдите си, като наблегнете на областта към мишниците и обърнете внимание на нетипични твърди образувания.

Пазете гърдите си от травми. Силен удар или друг вид травма е рисков фактор за развиването на рак на гърдата. При такъв случай е важно постоянно наблюдение от мамолог.

Изберете кърменето, тъй като то значително намалява риска от рак на гърдата. Що се отнася до профилактичните посещения при мамолог и периода на кърмене, отложете прегледа си за 2 до 3 месеца след спирането на лактацията.

Избягвайте приема на противозачатъчни таблетки. Повече от 10 години на противозачатъчни удвоява риска от рак на гърдата.

Не изпадайте в паника, ако изпитвате болки в гърдите, стягане или напипате някакво образувание. Първата мисъл на жените в такъв момент е, че имат рак. Но в чести случаи става дума за хормонален дисбаланс, възпаление, разтягане на гръден мускул, що се отнася до болките в гърдите. А твърдото образувание, което сте напипали, може да е доброкачествен фиброаденом.

Забравете за стегнатите и твърде тесни сутиени. Те нарушават притока на кръв към гърдите и като цяло имат нездравословен ефект.