Banner

Thursday, November 22, 2012

5-те периода в една връзка

Всяка любовна връзка е уникална и има своя собствена история, но повечето дълги и здрави връзки преминават през промени. Дали ще изминете всички тези етапи зависи само и единствено от Вас самите.

1-ви период 
Чувствате се, сякаш сте на "седмото небе", виждате света през розови очила и не можете да намерите нито един недостатък в партньора си. Първият етап на връзката започва със силно физическо привличане и неконтролируемо желание да бъдете с любимия или да чуете гласа му. Това е холивудската версия на любовта, когато хормоните Ви лудуват, пеперудите пърхат в стомаха Ви, а Вие игнорирате недостатъците на партньора си, поставяйки го на пиедестал. "Любовта е сляпа" е идеалното описание на романтичния период.

2-ри период 
Бавно, но сигурно очите започват да се отварят, хормоните Ви се стабилизират. Все по-добре опознавате партньора си, осъзнавате своите желания, интереси и съображения, и изведнъж разбирате, че нещата не са толкова розови.
Във втората фаза преговорите стават по-сериозни, любовният екстаз изчезва. Появяват се разногласия, които ви карат да слезете на земята и да започнете да гледате по-трезво на връзката.

3-ти период  
Списъкът с лошите навици на партньора ви става все по-дълъг, а желанието да не забелязвате или да толерирате - все по-малко. Ако досега сте преглъщали всичко това, изведнъж то започва да Ви дразни нетърпимо.
Всеки от Вас ще се опита да наложи свои правила на поведение и ще пробва да моделира другия като "идеален партньор" според своите изисквания.
В този етап възниква конфликт между два различни свята, които трябва да се слеят в един общ. На много от партньорите в този период им минава мисълта за прекъсване на връзката.

4-ти период  
Не виждате партньора като враг, с когото трябва да се състезавате, а като важна личност, с която трябва да си сътрудничите, за да поддържате щастлив любовен живот. Опознали сте всички негови недостатъци, но сте убедени, че можете да живеете с тях. Умеете да предвиждате поведението му и по-лесно може да постигате компромиси, които да ограничат кавгите и скандалите до допустимите минимуми.
Отрицателната страна на този етап е, че връзката Ви може да стане монотонна рутина. Заедно с монотонността идва и скуката, така, че на този етап се увеличава риска от изневяра.

5-ти период  
Преживяхте бурите, видяхте партньора си и в най-лошата светлина, но въпреки всичко Вие копнеете за прегръдката му, за неговите шеги, за неговата утеха. Убедени сте, че между Вас има любов и взаимно уважение и вече не се питате, дали той е истински.
Следващата стъпка е да "подпечатате" любовта с брак и да създадете семейство.
Някои връзки пропускат някои от периодите, други се връщат назад в определени етапи по няколко пъти, но всички се стремят да стигнат до финалната фаза, която е предпоставката за изграждането на един стабилен брак.