Banner

Tuesday, November 6, 2012

Интересни факти за парфюма

Хората винаги искат да ухаят приятно като за тази цел са ползвали различни ухания под една или друга форма още от древността. Разбира се, изключения винаги има - като например Испанската кралица Изабела, живяла през 14ти век, която често се е хвалела, че се е къпала само два пъти през целия си живот.
Наименованието парфюм идва от латинската фраза per fumus, което означава "чрез дим". И това не е случайно - първите "парфюми" всъщност са представлявали аромати отделяни при горенето на тамян.

Парфюма през 20-ти век.

Практиката на производство на парфюми от ароматни масла, главно от растителни източници, остава и до днес. Най-голямата разлика между женските аромати сега и ароматите от 17-ти век е в бутилката. Модерните стъклени бутилки за парфюми като малки произведения на изкуството, са плод на въображението на Франсоа Коти, френски парфюмерист, който в началото на 20-ти век имал завидна репутация. Освен таланта си на изкусен парфюмерист, той имал и завиден нюх към маркетинга, продавайки парфюмите си в малки, атрактивни стъклени бутилки. Този вид представяне на парфюма се е наложил и едва ли някой от нас може да си представи парфюма без неговата лъскава обвивка.

Кои аромати привличат мъжете?

Все пак традиционните ухания надделяват. Аромат, който е по-малко сладникав и повече дървесен, е харесван от мъжете. Друга нотка, която те обожават, е ванилията. Тя излъчва мекота и топлина и същевременно е много женствена и секси. Ванилията е смятана за афродизиак. Уханието й въздейства на цялата централна нервна система, карайки те да чувстваш всичко около себе си по-приятно. Винаги обаче я използвайте умерено, тъй като ароматът й е доста силен.

Как да съхраним парфюма си по-дълго?

Правилното съхранение на парфюма определя в голяма степен трайността му. Изберете място, където, от една страна да ви е винаги на разположение, а от друга да не е на пряка слънчева светлина. Обикновено животът на парфюма е около шест до осем месеца, като след това не че не става, но има вероятност да е мъничко по-нетраен. И още нещо много важно: винаги дръжте парфюмите си в картонените им опаковки. Това допълнително ще ги съхрани.

Как трябва да го използваме?

Концентрирайте се в областта на ключицата. В тази зона има много пулсни точки, които излъчват топлина и по-този начин се получава приятна дълбочина на аромата. Освен това, използвайте лосион за тяло или крем след парфюма, който да запечатa уханието по-дълго върху кожата ви. И нещо много важно: по-добре да бъдете умерена, когато нанасяте парфюма си, отколкото щедра, тъй като прекаляването с количеството му може да направи и най-хубавия аромат непоносим и натрапчив.