Banner

Sunday, January 27, 2013

Как да поддържаме бижутата си като нови?

Един от любимите подаръци на жените са бижутата. Именно поради тази причина те се чувстват изключително привързани към тях.

За това днес ще ви покажем как да поддържате вашите скъпоценности като нови и как да им върнете блясъка и красотата.

Злато
Първото правило при златните изделия е да ги държите поотделно. Така ще избегнете излишно надраскване. Потъмняването на златото може да е причинено от парфюм, киселинността на кожата ви или въздуха. Полираща кърпичка с разтвор за премахване на натрупаната мръсотия би могла да помогне. С тях можете да се сдобиете от бижутера ви. Също така златото може да бъде почистено с разтвор от вода и сапун. Това обаче се отнася само за бижута от чисто злато – без никакви скъпоценни или полускъпоценни камъни.

Сребро
След известно време сребърните ви гривни или пръстени започват да почерняват. Това е съвсем нормално предвид влиянията на атмосферата върху този материал. Сребро се чисти с прах от тебешир или амонячна вода. След почистването трябва да се измият обилно с вода и да се подсушат добре. За да предпазите бижутата от по-нататъшно почерняване, е добре да намажете с колодий (той се отстранява лесно чрез спирт или гореща вода), но тъй като е труден за откриване материал, ето още няколко съвета. Пепел от пура, разтвор на вода и сапун, сода. Ако искате да почистите повече наведнъж, просто си направете разтвор в по-голям съд и потопете всичко. След това подсушете. Съхранявайте на сухо и тъмно място.

Диаманти
Вашите бижута няма да загубят дори и малка част от красотата си, ако редовно ги поддържате. Диамантът може да се надраска от друг диамант. Затова е важно диамантените бижута да бъдат държани отделно в самостоятелни кутии. При интензивно носене посещавайте на всеки 6 месеца превантивно бижутерско ателие, където ще проверят захващането и евентуално ще го поправят. Ще осигурите на диамантите постоянен блясък, ако ги почиствате, но най-добре е да оставите чистенето на специалист. 

Цветни камъни
След всяко носене е добре да забърсвате бижуто с чиста, мека и суха кърпа. Съхранявайте в мека кесийка или кутия. Повреди могат да причинят суровите химикали, хлорната белина, солената вода. Също лак за коса, парфюм могат да причинят потъмняване и обезцветяване. Тук трябва да потърсите съвет от бижутера си, тъй като всеки камък носи собствени свойства и трябва да бъде третиран по различен начин.

Дърво, стъкло
За дървените бижута е препоръчително да не бъдат пипани с мазни и мокри ръце. Също така избягвайте допира им с крем за ръце, лице и тяло. Стъклените бижута можете да измиете в сапунена вода и да почистите с мека и финна четка.