Banner

Monday, April 29, 2013

Вредно ли е честото къпане?

Нормите за хигиена подкрепят твърдението, че колкото по-често се къпете, толкова сте по-чисти.

Проучвания по темата обаче доказват точно обратното. Използването на обикновен сапун не убива бактериите. Всъщност смущава флората и фауната по кожата.

Редовното взимане на душ е препоръчително за поддържането на добра лична хигиена. Прекаляването с къпането обаче може да има потенциално вредно въздействие върху кожата.

Най-външният слой на повърхността на кожата (роговият слой) е бариера, направена от втвърдени, мъртви кожни клетки. Те предлагат защита на долните слоеве от живи клетки. Роговият слой съдържа и липиди - мастни съединения, които спомагат за поддържане на влагата в кожата.

Всеки път, когато си взимате душ - особено горещ - със сапун и гъба за баня, вие увреждате целостта на роговия слой. Сапунът и топлата вода разтварят липидите в кожата и изтъркването само ускорява процеса. Колкото повече душове взимате, толкова по-често нанасяте щети за кратко време, а кожата не може да възстанови толкова
бързо защитния слой.

Резултатът от прекаляването е суха, раздразнена и напукана кожа. Поддържането на добра хигиена е много важно, но не прекалявайте,
за да не навредите на кожата си!